Edunvalvontavaltuutus ry:n toiminnassa olemme nähneet satoja puutteellisia valtakirjoja, joten toivomme, että tutustut omaan valtakirjaasi, ja tarkastat mitä siinä lukee. Huomaathan, että esimerkiksi Oikeusministeriö ja Muistiliitto poistivat vanhat mallilomakkeensa syksyllä 2016, koska ne sisälsivät puutteita. Aikaisemmin laadituissa valtakirjoissa on ollut puutteita lain erityispiirteistä johtuen.
Osa puutteista, kuten todistajien esteellisyys tekee valtakirjasta täysin mitättömän! Osa puutteista ei vaikuta valtakirjan pätevyyteen, mutta voi puolestaan johtaa asioiden hoidon monimutkaistumiseen.
Voit tutustua tyypillisimpiin virheisiin tämän artikkelin avulla: Valtakirjojen tyypilliset virheet ja sudenkuopat
Oman kokemuksemme mukaan suosittelemme, että keskustelet edunvalvontavaltakirjojen asiantuntijan kanssa juuri sinun edunvalvontavaltakirjasi sisällöstä! Asiantuntijan kanssa keskusteleminen on varmuudella edullisempaa kuin puutteellisesta edunvalvontavaltakirjasta aiheutuvat kustannukset myöhemmin. Kannattaa kääntyä edunvalvontavaltakirjan sinulle laatineen henkilön puoleen yllä olevan artikkelin luettuasi ja löytäessäsi mahdollisia puutteita.
Edunvalvontavaltakirjan päivittäminen on mahdollista niin pitkään, kun valtakirjan laatija eli valtuuttaja on kykenevä ymmärtämään valtakirjan merkityksen.
Edunvalvontavaltakirjan päivittäminen tapahtuu käytännössä siten, että valtakirjan tehnyt henkilö tekee kokonaan uuden edunvalvontavaltakirjan. Muutokset eivät siis onnistu vain mustekynällä korjaamalla!
Päivittäminen voi johtua muuttuneista olosuhteista, uudesta tiedosta tai puutteellisuuden korjaamisesta.